Alt du trenger å vite om å besøke Lysøen

Hvilken buss tar jeg? Hvor ofte går båten? Kan jeg grille på Lysøen? Her er (forhåpentligvis) alt du trenger å vite om besøket ditt til Lysøen.

Hva finnes på Lysøen?

Museet består av fiolinisten Ole Bulls villa og selve øyen med skjellsandbelagte turveier og stier, skog og parkanlegg. Her finner du også et gammelt gårdstun fra 1600-tallet og en liten kafé. Det er toaletter i villaen, og gratis wi-fi i kafeen. Museet er åpent hver dag fra 18. mai til 31. august kl. 11-16

Lysøen er et flott turområde med fantastisk natur. Der er flere kart, blant annet utenfor kafeen, hvor du enkelt kan finne en turmulighet som passer for deg. Øyen har 13 kilometer med turstier. Følg skiltingen rundt øyen – et høydepunkt er utsiktstårnet, som er plassert på øyens høyeste punkt 76 m.o.h. Kart kan også kjøpes i butikken og i kafeen eller lastes ned her.

Hvordan kommer jeg meg til Lysøen?

Lysøen ligger på Lysekloster i Os kommune, og du skal reise til Buena kai. Dit kommer du med egen transport eller rutebuss. Det er gratis parkering på kaien. Det er dessverre ingen ordinær bussforbindelse til Lysekloster på søndager. Mer info her.

Reiser du fra Bergen sentrum? Ta Bybanen til Lagunen, deretter buss 62 til Buena kai, Lysekloster. Alternativt kan man ta buss 600 fra Bergen sentrum til Os/Tøsdalskiftet, og så buss 601 til Buena kai, Lysekloster.

Fra Buena kai går det skyssbåt over til Lysøen i museets åpningstider. Avgang fra Buena kai kl. 11, 12, 13, 14 og 15, med retur fra Lysøen kl. 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 og 16.30. Overfartstiden er cirka seks minutter. Du løser egen billett for båtturen. Den koster 60 kroner for voksen og 30 kroner for barn. Hvis dere er flere enn 10 personer er det fint om du ringer oss og bestiller. Båten kjører ekstraturer ved behov.

Kommer du til Lysøen med egen båt? Der finnes to gjestekaier på øyen. 

Hva skjer når jeg er på Lysøen?

Inngangsbilletten koster 100 kroner for voksen, 50 kroner for studenter og barn har gratis inngang.

Når du besøker villaen får du en omvisning. Da får du se musikkhallen, anegalleriet, Ole Bulls soverom, samt spisestuen og dagligstuen i underetasjen. Omvisningene starter kl 11.15, 12.15, 13.15, 14.15 og 15.15. (NB. Den ordinære daglige omvisningen i villaen kl. 13.15 utgår søndager på grunn av Trollbundet av Ole Bull-konsertene.) Varighet 30-45 minutter. Ta gjerne en titt i butikken!

I kafeen selger vi kaffe, brus, is, kalde lunsjretter – og verdens beste vafler.

Er dere en gruppe på minst 20 personer? Da kan dere også besøke Lysøen utenom åpningstider og utenom ordinær sesong, med privat omvisning. Les mer her.

Bruker du rullestol? Begge nivåer av Ole Bulls villa er tilgjengelig fra bakkeplan, og det er grusvei fra kaien til villaen. Museet har også rullestol til utlån. Vær obs på at det kan være vanskelig å benytte museets båttransport for rullestolbrukere. Vi oppfordrer derfor å kontakte museet på forhånd for å avklare dette. Det er dessverre ikke handikaptoalett på Lysøen.

Har du med hund? Lysøen er et flott sted å gå på tur med hund. Husk å plukke med deg avfall. Det er ikke lov å ha med hund inn i villaen – førerhund er selvsagt lov.

Er det fint vær? Du kan bade på Lysøen! Den beste badeplassen er Apalviken. Der er også badeplass ved Gamletunet, i Lysevågen og den gamle badeviken ved innløpet til Lysevågen. Følg skilting fra villaen.

Til slutt: På Lysøen er det totalforbud mot all bruk av ild. Grilling (og røyking) er strengt forbudt. Ta heller med en piknikkurv. Hjelp oss å verne Lysøen!