Ta søndagsturen til Lysøen!

Hvorfor bli «Trollbundet av Ole Bull»?

Vi lar Annabel Guaita, pianist og formidlingsleder ved KODEs komponisthjem, fortelle om sin fascinasjon for Ole Bull. Hver søndag i juli og august kan du bli med på eventyrtur til Lysøen, med busstransport fra Bergen sentrum og guide, og bli kjent med Ole Bulls fascinerende historie. Med musikken og naturopplevelsen som venter på Lysøen blir dette en totalopplevelse utenom det vanlige.

Les mer om tilbudet her

Hei Annabel!
Først av alt, hva er det som gjør Lysøen så unikt i dine øyne?

Lysøen er en nasjonalskatt i verdensklasse! Hvor ellers finner man et kunstnermuseum på en nesten ubebodd øy? Lysøen har natur, kultur og mystikk på samme tid. Øyen brukes av alle. Mange tar med sine utenlandske gjester på et annerledes museumsbesøk, reiser på en romantisk piknik med sin kjære eller drar på badetur med familien. 

Museumsopplevelsen ivaretas av et helt suverent team av museumsguider, klare til å fortelle om Ole Bull og den praktfulle villaen som han fikk bygget i 1873 og kalte sitt «Lille Alhambra». 

Hva kan publikum forvente seg av «Trollbundet av Ole Bull»?
Publikum får en totalopplevelse bestående av musikk, historie og natur. Vi har kunnskapsrike guider som er vert for dem som kommer med bussen fra Bergen sentrum, som går fra Turistinformasjonen. De forteller om Bergen på Ole Bulls tid og skaper et levende bakteppe for det som venter publikum på Lysøen. Etter en omvisning i villaen begynner konserten, deretter går vi sammen en tur i skogsområdet der fiolinistene vil påkalle «de underjordiske» med sitt spill.

Kan du huske ditt første møte med historien om Ole Bull og musikken hans, og hva fascinerer deg mest?
Jeg var 18 år og veldig forelsket både i musikk og i en spesiell pianist, da jeg først besøkte Lysøen. Jeg husker det som om det var i går – det som fascinerte mest var det at Ole Bull ikke satte grenser for seg selv. Han sto på til han oppnådde målene sine. Han «gikk på trynet» mange ganger, men reiste seg igjen – like mange ganger. Slik ble han en verdensberømt fiolinist, og dører åpnet seg for ham over hele verden.

Med stor tro sådde han tankene om norsk kulturell selvstendighet, og med samme overbevisning grunnla han det som i dag er Den Nationale Scene. Så kjøpte han sitt «Lille Norge», et stort område som han ville kalle for Oleana, i USA. I sine siste år bygget han eventyrslottet på Lysøen, som i dag rommer hans museum. Han var en modig mann, som fortsatt har dette budskapet til oss: Våg å tenke stort! Våg å satse!

Kan du fortelle litt om musikken dere vil spille på Lysøen?
Vi har valgt et helnorsk nasjonalromantisk program der alle verkene har en forbindelse til Ole Bull. Publikum får høre «Et Sæterbesøk», og Ole Bulls mest kjente melodi «Sæterjentens Søndag». Vi skal også innom musikk av Edvard Grieg.

Om du kunne velge deg ett stykke av Ole Bull, hvilket er din favoritt?
Akkurat nå er det «Nattergalen», som vi også skal spille under konserten. Dette er variasjoner over en russisk melodi som Ole Bull komponerte som avskjedsgave til sine venner i Moskva. Det er et stykke som er sjelden spilt, men veldig fengende og morsomt, med både fugleimitasjoner og helt ville virtuose partier. Bull visste hvordan han skulle underholde og imponere, avslutter Annabel Guaita.

Les mer om tilbudet her