Alt du trenger å vite om å besøke Lysøen

Viktig oppdatering 2. juni:

Ole Bull Lysøen Museum holder stengt sommeren 2020.

Les mer her.

Hvilken buss tar jeg? Hvor ofte går båten? Kan jeg grille på Lysøen? Her er (forhåpentligvis) alt du trenger å vite om besøket ditt til Lysøen.

Hva finnes på Lysøen?

Museet består av fiolinisten Ole Bulls villa og selve øyen med skjellsandbelagte turveier og stier, skog og parkanlegg. Her finner du også et gammelt gårdstun fra 1600-tallet og en liten kafé. Det er toaletter i villaen, og gratis wi-fi i kafeen.

Museet er stengt sommeren 2020, men har tidligere år hatt åpent fra midten av mai og ut september. Utenom sesong tar museet imot forhåndsbestilte gruppebesøk: Kontakt på telefonnummer 56 30 90 77 eller e-post 

Fantastisk natur

Lysøen er et flott turområde med fantastisk natur. Der er flere kart, blant annet utenfor kafeen, hvor du enkelt kan finne en turmulighet som passer for deg.

Øyen har 13 kilometer med turstier. Følg skiltingen rundt øyen – et høydepunkt er utsiktstårnet, som er plassert på øyens høyeste punkt 76 m.o.h. Kart kan også kjøpes i butikken og i kafeen.

Hvordan kommer jeg meg til Lysøen?

Lysøen ligger på Lysekloster i Os kommune, og du skal reise til Buena kai. Dit kommer du med egen transport eller rutebuss. Det er gratis parkering på kaien. Mer info om buss her.

Fra Buena kai går det skyssbåt over til Lysøen i museets åpningstider.Overfartstiden er cirka seks minutter. Du løser egen billett for båtturen. Den koster 60 kroner for voksen og 30 kroner for barn. Hvis dere er flere enn 10 personer er det fint om du ringer oss og bestiller. Båten kjører ekstraturer ved behov. Utenom sesong og åpningstider må du ankomme øyen med egen båt, eller bestille gruppebesøk.

Kommer du til Lysøen med egen båt? Der finnes to gjestekaier på øyen. 

Hva skjer når jeg er på Lysøen?

Inngangsbilletten koster 100 kroner for voksen, 50 kroner for studenter og barn har gratis inngang.

Når du besøker villaen får du en omvisning. Da får du se musikkhallen, anegalleriet, Ole Bulls soverom, samt spisestuen og dagligstuen i underetasjen. Omvisningene starter kl 11.15, 12.15, 13.15, 14.15 og 15.15. Varighet 30-45 minutter. Ta gjerne en titt i butikken!

I kafeen selger vi kaffe, brus, is, kalde lunsjretter – og verdens beste vafler.

Bruker du rullestol? Begge nivåer av Ole Bulls villa er tilgjengelig fra bakkeplan, og det er grusvei fra kaien til villaen. Museet har også rullestol til utlån.

Vær obs på at det kan være vanskelig å benytte museets båttransport for rullestolbrukere. Vi oppfordrer derfor å kontakte museet på forhånd for å avklare dette. Det er dessverre ikke handikaptoalett på Lysøen.

Har du med hund? Lysøen er et flott sted å gå på tur med hund. Husk å plukke med deg avfall. Det er ikke lov å ha med hund inn i villaen – førerhund er selvsagt lov.

Er det fint vær? Du kan bade på Lysøen! Den beste badeplassen er Apalviken. Der er også badeplass ved Gamletunet, i Lysevågen og den gamle badeviken ved innløpet til Lysevågen. Følg skilting fra villaen.

Obs! Se opp for hoggorm og ta nødvendige forhåndsregler når du ferdes på egen hånd på øyen. 

Til slutt: På Lysøen er det totalforbud mot all bruk av ild. Grilling (og røyking) er strengt forbudt. Ta heller med en piknikkurv. Hjelp oss å verne Lysøen!