Intervju: Arve Tellefsen og Lysøen

Arve Tellefsen (81) er en av Norges mest folkekjære fiolinister. Han har et mangeårig forhold til Lysøen gjennom formidling av Ole Bulls liv og musikk gjennom alt fra konserter til TV-produksjoner. Hva er det han liker så godt med denne øyen?

Søndag 10. juni gjester Tellefsen Lysøen for å spille konsert sammen med pianist Sveinung Bjelland. Vi tok en prat med Tellefsen om hans forhold til Bull og Lysøen. Kjøp billetter til konserten her

Hei Arve! Du har hatt mange konserter på Lysøen gjennom årene, og vi har hørt at du også har din egen kleshenger klar på soverommet der. Hva er det som gjør at du stadig vender tilbake til Lysøen?
Jo, jeg er veldig stolt over å ha min egen rosemalte kleshenger på Lysøen der det står noe sånt som «Før sto jeg i skogen så fin, nå er jeg Arve Tellefsen sin». Jeg har vært betatt av Lysøen siden jeg var der for første gang tidlig på 70-tallet. Bortsett fra at det ser ut som et eventyrslott i alle forskjellige stilarter, føler jeg at jeg kommer svært nær personen Ole Bull.

Hva er ditt favorittsted i villaen – og hvorfor?
Favorittstedet er den store salen. Konsertene jeg har hatt der er av mine beste minner som musiker.

Og følelsene av å være i huset til en av de aller viktigste personene i norsk kulturliv er sterke. Kjøkkenet i kjelleren, hvor vi blir traktert av Berit Høgheim (leder på Lysøen siden 1985), er også en helt spesiell opplevelse.

Er der noen konsertopplevelser du har hatt på Lysøen som utmerker seg?
Carl O. Gram Gjesdal har vært min store inspirasjon når det gjelder Ole Bull og Lysøen. Hans innlevelse når han fortalte om Ole Bull var fullstendig magisk. Han ble revet med selv også, til de grader at det ofte hendte at jeg måtte si til ham når han var på sitt mest intense: «Calle, vi hadde jo avtalt at jeg skulle ha spilt nå». Calle var, i likhet med Ole Bull, elsket av sitt publikum.

De første jeg spilte sammen med på Lysøen var Robert Levin og Sigbjørn Bernhoft Osa. Senere har det vært mange konserter med Kaare Ørnung, Knut Buen, Håvard Gimse og mange andre.

Arve Tellefsens tre favorittstykker av Ole Bull:
- «Variasjoner over et tema av Bellini»
- «Polacca Guerriera»
- «En Moders Bøn»

Lytt til Arve Tellefsens Bull-innspillinger på Spotify her

 

Kjøp billetter til konserten med Arve Tellefsen og Sveinung Bjelland her

Arve Tellefsen har spilt på Lysøen gjennom en årrekke. Her sammen med pianist Håvard Gimse og leder på Lysøen Berit Høgheim.