Hvem var Ole Bull?

Ole Bornemann Bull var en verdensberømt fiolinvirtuos og komponist.

Oppsummering:

Ole Bull ble født 5. februar 1810 i Bergen, på Svaneapoteket i Strandgaten, og døde 17. august 1880 på Lysøen. Gjennom sin utilslørte interesse for folkemusikk spilte han en sentral rolle i utviklingen av en særnorsk kultur etter løsrivelsen fra Danmark. Ole Bull reiste og spilte over hele verden i løpet av sin lange karriere. Han var spellemann, nettverksbygger, inspirator, markedsfører og Norges første superstjerne. Bjørnstjerne Bjørnson talte i Ole Bulls begravelse og gav ham tittelen: «vårt Folks første og største Festøieblikk!». Bull ble gravlagt 23. august på Assistentkirkegården i Bergen. 

Kjente komposisjoner: Et sæterbesøk (Sæterjentens Søndag), I ensomme stunde, Polacca Guerriera.

BIOGRAFI

Begynnelsen

Ole Bull ble født 5. februar 1810 i Bergen, på Svaneapoteket i Strandgaten. Den unge Ole ble tidlig tatt med på både konserter og teaterforestillinger. Han fikk fiolinundervisning fra han var fem år gammel, og knappe ni år gammel debuterer Bull som solist i Det Harmoniske Selskab. Senere studerer han for å bli prest, men stryker på latineksamen. Han ber foreldrene om tillatelse til å reise til København, hvor han vil holde konserter og studere harmonilære. 21 år gammel satser han på Paris, men her begynner han på bar bakke uten verken et kjent navn eller rykte. Han møtes med avslag på avslag, og blir både syk og pengelens.

Gjennombruddet

Gjennombruddet kommer i 1834, på en konsert i Bologna. En rekke konsertsuksesser fører til gode kritikker, og han vender tilbake til Paris i triumf.  Året etter drar han videre til London hvor han holder konserter til overstrømmende konsertanmeldelser. I årene som følger legger han ut på en omfattende turné gjennom Tyskland, Russland, Finland og Sverige. Bull har Nord-Europa for sine føtter og blir hyllet i hjemlandet.

Første ekteskap

Alexandrine Félicité Villeminot, kalt Félicie (1818-1862), blir Bulls første kone. De gifter seg i Paris da han er 26 og hun 18 år gammel. De oppholder seg i London, og Ole Bull holder flere hundre konserter i Storbritannia. Félicie føder deres første barn, Ole Storm Felix, i 1837. Mens Ole Bull oppholder seg i Tyskland i 1839 får han en tragisk beskjed om at den førstefødte er død. Senere samme år føder Félicie sønn nummer to som får navnet Alexander Ole Felix Etienne. I 1841 blir parets tredje sønn Thorvald født. Dette skjer når familien tilbringer en etterlengtet ferie på familiens gård på Valestrand, utenfor Bergen.

Bull er hyppig på reisefot i Europa, også når hans fjerde barn Eleonore Félicie blir født i 1843. I et brev til konen skriver Bull at han kommer hjem umiddelbart dersom hun ønsker det, men i neste vending opplyser han om sitt neste reisemål: Amerika.

Et omflakkende liv

Bull plasserer familien i Paris og drar til Amerika som den første norske musiker. Han er forhåndsreklamert av sin promotør som «verdens største fiolinist» og hans første konsert i New York blir mottatt med begeistring. Deretter drar Bull til sydstatene og videre til Havana på Cuba.

I mellomtiden er Félicie ulykkelig i Paris og deres fjerde sønn Ernst Bornemann dør bare fem måneder gammel uten at Bull har sett ham. På grunn av den ustadige postgangen og Bulls omflakkende liv når nyheten ham først et halvt år senere.

Etter en rekke konserter rundt på kontinentet holder Bull avskjedskonsert i New York høsten 1845. Året etter drar han igjen på turné, i Frankrike, Algerie og Spania.

Vel tilbake i Norge gyver han så løs på en rekke prosjekter. Han arrangerer en populær konsert med Myllarguten, komponerer det nå klassiske stykket Et Sæterbesøg, og lanserer planene om å danne et norsk teater, Det norske Theater i Bergen.

Oleana

I 1852 kjøper han over 40 000 mål land i Pennsylvania av en jordspekulant hvor han grunnlegger en norsk koloni, Oleana. I løpet av året er det over 300 innbyggere, men jorden er vanskelig å dyrke og med rundt 10 mil til nærmeste jernbane blir det et hardt liv. Allerede året etter begynner folk å forlate kolonien og Bull skjøter området tilbake til selger.

I 1855 lar han seg innblande i nok et stort prosjekt, grunnleggelsen av en opera i New York. Dette blir et kostbart feilgrep og operaen må stenge etter bare fem forestillinger. En rekke økonomiske tap og uheldige transaksjoner følger og i Norge går det rykter om Bulls problemer. Félicie får verken brev eller penger, og hun sender eldstesønnen Alexander, som bare er 17 år, til Amerika for å hente faren. I stedet for å reise hjem til familien, tar Bull sønnen med på turné et års tid.

Forbindelser

Tilbake i Norge er Bull nå nært knyttet til navn som Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson. En historie sier at han møter den femten år gamle Edvard Grieg (1843-1907) en sommer, på et besøk hos guttens foreldre. Etter å ha hørt han spille, råder Bull foreldrene til å la unge Grieg studere utenlands. Allerede den høsten blir Edvard Grieg sendt til Leipzig for musikkstudier.

Fra 1860 til 1862 turnerer Bull i Europa. I løpet av disse årene har forholdet til konen kjølnet betraktelig. Félicie sliter med nervene og i februar 1862 dør hun bare 43 år gammel.

Andre ekteskap

Ole Bull reiser videre, til Moskva, Paris og igjen til Amerika, sammen med sin sønn Aleksander. Her møter han den unge Sara Thorp (1850-1911), og han gifter seg med henne når hun er 20 og han 60. Deres første og eneste barn, datteren Sara Olea, blir født i 1871. På et besøk i Norge 1872 kjøper Bull øyen Lysøen i Os kommune utenfor Bergen for å bygge et hjem til sin nye familie, og året etter står huset ferdig. I 1876 bestiger han Kheopspyramiden i Kairo. Her spiller han fra toppen på sin 66. fødselsdag.

Bull elsket å feire 17. mai i Bergen. Under et norgesopphold i 1879 får han sin siste anledning til det, og bergenserne hyller han med en sang. På sankthans holder Bull trolig sin siste konsert i Norge, i sin musikkhall på Lysøen med 200 mennesker til stede.

Slutten

Under en konsert i Chicago året etter, ved slutten av hans siste amerikaturné, blir Bull dårlig. Syk og svekket av kreft insisterer Bull på å dra tilbake til Norge for å komme til hektene igjen. 17.august ber han Sara spille Mozarts Requiem på orgelet. Til disse tonene sovner Ole Bull inn 70 år gammel i sitt hjem på Lysøen.

Bull ble begravet med full honnør i Bergen 23. august 1880. Tusenvis av mennesker sto langs gaten hvor følget gikk forbi og gripende taler ble holdt av hans gamle venner.

Edvard Grieg uttalte følgende i Bulls begravelse:

«Fordi du ble en heder for vårt land som ingen annen. Fordi du hevet vårt folk opp mot kunstens lyse høyder som ingen annen. Fordi du var banebryter for vår unge, nasjonale musikk. En trofast, varmhjertet erobrende, som ingen, ingen annen. Fordi du har nedlagt et frø som skal spire i fremtiden, og som kommende slekter skal velsigne deg for. Med tusener og atter tusener takk for alt dette, legger jeg i den norske tonekunsts navn, denne laurbærkrans på din kiste.»

Kilder: Teksten er basert på artikkel om Lysøen av Trond Indahl og biografi om Bull som ble skrevet av Maria Tripodianos i anledning 200-årsjubileet Ole Bull 2010. Videre kildehenvisninger finnes her: www.olebull2010.no/artikler/ole-bull-biografi